Zuiniger omgaan met water. Het is hard nodig door toenemend gebruik van drinkwater en neerslagtekort door het veranderende weer. Besparen op water hoeft niet moeilijk te zijn. Met onderstaande tips helpen we je om je leefstijl aan te passen.
1. Gebruik een waterton
Jaarlijks valt in Nederland 70-90 cm neerslag die je kunt gebruiken. Regenwater is gratis, zacht en bevat spoorelementen. Daarmee is het niet alleen heel gezond voor je planten, maar was je er ook je ramen of je auto streeploos mee! Voor je huisdieren is het prima drinkwater. Watertonnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten dus voor ieder wat wils. DuurzaamThuis geeft je een mooi overzicht.
2. Tegels eruit, groen erin
Je tuin dicht tegelen is wellicht heel praktisch maar het heeft meer gevolgen dan je denkt. Door de hoeveelheid tegels en de snelle afvoer van regenwater naar ons riool, wordt minder energie omgezet in verdamping dan bijvoorbeeld op het platteland. De warmte wordt opgeslagen in materialen of gebouwen. Wist je dat het daardoor in steden zoals Rotterdam tot zeven graden warmer is dan in omringend buitengebied? Bij elke 10 procent extra betegeling stijgt de temperatuur met 0,2 graad. Als we de aarde willen afkoelen is het verwijderen van tegels dus een slim idee. We geven je graag tips over alternatieven voor straattegels.
3. Douche korter en zuiniger
Gemiddeld gebruikt een Nederlander per dag zo’n 120 liter schoon drinkwater. Hiervan wordt al 50 liter gebruikt voor het douchen. Door structureel vijf minuten te douchen in plaats van de gemiddelde tijd van negen minuten, bespaart een gemiddeld huishouden als snel 15.000 liter water. Daarnaast kun je in jouw douche een waterbesparende douchekop installeren. Gemiddeld verbruikt zo’n douchekop minder dan 7 liter water per minuut. Wil je testen of jouw douchekop waterbesparend is? In onze blog lees je hoe je dit aanpakt.
4. Plaats een olla in je tuin
Deze ongeglazuurde terracotta kruiken met deksel werden al eeuwen voor het begin van onze jaartelling gebruikt voor onder andere een slimme vorm van irrigatie. Je graaft ollas tot de nek in de grond tussen de planten en vult ze met water. Omdat de kruik op een lage temperatuur gebakken is, is hij poreus. Als de grond droog is, geeft een olla langzaam water af aan de grond eromheen. Als de grond vochtig is, blijft het water er in. Het voordeel: je planten hebben een voortdurend vochtige omgeving en kunnen dus gelijkmatig doorgroeien. In onze blog vertellen we hoe je zelf met ollas aan de slag kunt.
5. Besproei je tuin met mate
Besproei je planten alleen aan het begin of het einde van een warme dag om verdamping zoveel mogelijk te voorkomen. Sproei ook minder vaak. Je planten krijgen dan langere wortels en gaan zelf op zoek naar water. Ze nemen dan het grondwater beter op.
6. Laat de aarde rondom jouw planten met rust
Bij warm weer is het beter om de grond in jouw tuin zoveel mogelijk met rust te laten door niet te schoffelen. Hierdoor verdampt er minder water.
7. Zorg voor windafleiders op je balkon of in je tuin
Wind droogt de aarde extra uit dus door wat struiken te plaatsen of planten uit de wind te zetten blijft de grond langer vochtig.
8. Voorzie de grond van bescherming
Ga aan de slag met mulch, een laag organisch materiaal om de grond rondom planten koel en vochtig te houden. Gebruik hierbij reflecterende materialen zoals stro, hennep of vlasvezel. In plaats van mulch kun je ook kiezen voor kiezels of schelpen.
9. Slim met water in huis
Je groenten wassen, een eitje koken of je kinderen buiten in een badje laten spelen. Waar je dit water onder normale omstandigheden zonder al te veel nadenken door je gootsteen wegspoelt, kun je het ook hergebruiken voor je tuin of ander doeleinden. Alle beetjes helpen en zo ga jij slimmer om met water bij warm weer.
Schreeuw het van de daken!
(bron: Nudge)