1: Voorkom boete
Belasting aangifte gedaan? Mooi. Nog niet klaar? Riskeer geen boete en vraag vóór 1 mei uitstel. Wie uitstel aanvraagt (dit kan zonder reden op te geven), krijgt vier maanden extra de tijd, de aangifte moet dan dus voor 1 september binnen zijn. Wie langer uitstel wil moet wel een reden opgeven.
2: Plezier als tuinier
Meer geluk voor bijna geen geld is te halen uit het ouderwetse zelf tuinieren. Laat de kant-en-klaar opgemaakte potten en manden lekker staan, je hebt vast zelf nog leuke potten of manden die je kunt vullen. IJsheiligen is bijna voorbij; vorstgevoelige planten, eenjarigen, perk- en balkonplanten kunnen volop naar buiten. Ze zijn op een tray voordelig bij tuincentra, voordeelsuper en bouwmarkt.
3: Vrekkenechtpaar alife and kicking
De Vrekkenkrant heeft maar een paar jaar bestaan (van ’92 tot ’96) maar had grote inpact. Hanneke van Veen en Rob van Eeden gaven baldadige tips (‘zoek een kleine partner, die eten minder). Ze kregen veel publiciteit. Die interviews staan nu online.
4: Opvolger: Genoeg Magazine
Minder bekend is de opvolger van de Vrekkenkrant: Genoeg Magazine. Die verscheen voor het eerst in 1997. De inhoud gaat over duurzaam leven, met minder spullen, meer kwaliteit, minder gedoe en meer rust. Ook veel aandacht voor dingen zelf doen. Op de site staan ook handige tips.
5: Meimaand –fietsmaand
Mei wordt ook wel de fietsmaand genoemd, want het is dé maand bij uitstek om er met de fiets op uit te gaan. Bomen in bloesem, en nog niet te warm. Er worden vaak tochten en activiteiten georganiseerd. Fietsen is win win win: goed voor onze gezondheid, spaart het milieu én de portemonnee. Wie het kan, kan het beste dagelijkse een stukje fietsen.
6: Telefonisch overstappen? Niet doen
Energieaanbieders die bellen, met het aanbod over te stappen kunnen zeer dwingend zijn. Het is helemaal niet zeker dat je goedkoper uit bent en die telefonisch afgesloten energiecontracten zijn vaak niet rechtsgeldig, bijvoorbeeld als de overeenkomst niet schriftelijk wordt bevestigd. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van onderzoek door Kassa. De verkopers zijn er op getraind je van de wijs te brengen, zelf hang ik direct op als duidelijk is waarvoor ze bellen.
7: Al die abonnementen tikken aan
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 91 procent van de mensen het aantal abonnementen dat ze hebben onderschat. Internet, tv, telefoon, streamingdiensten en loterijen komen het vaakst voor. Jongeren tot 25 jaar hebben gemiddeld abonnementen meer dan ouderen, vooral op streamingdiensten. Mensen vinden abonnementen vaak prettig. Het Nibud tips jaarlijks te inventariseren wat er loopt en de keuze van wel of niet verlengen meer bewust te maken.
8: Duurzaam douchen
We moeten minder water gebruiken, minder lang douchen, minder de tuin sproeien, regenwater opvangen omdat door klimaatverandering en economische groei onze drinkwatervoorziening in de toekomst mogelijk tekort schiet. Gaan we doen toch? Als we het niet al die tijd al deden. Het is minder duur en veel duurzamer.
(bron: Plus Online)