Woning gasloos maken kost honderden euro’s

Woningbezitters die mee willen doen aan de antigasrage en hun woning all-electric maken, krijgen een onaangename verrassing van hun netbeheerder. Het verwijderen van de gasaansluiting kost namelijk honderden euro’s. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Gaslicht.com. Het Algemeen Dagblad schreef er op 22 december een artikel over: Je woning van het gas af halen? Ruim 600 euro ‘boete’!
Huiseigenaren in Zuid-Holland en Utrecht zijn het duurst uit. Netbeheerder Stedin rekent hier gemiddeld een bedrag van 623 euro voor het verwijderen van de gasaansluiting. Klanten van Liander – vooral actief in Gelderland, Friesland en Noord-Holland – zijn tot 605 euro kwijt. Inwoners van Groningen, Limburg en Brabant betalen het minst aan hun netbeheerder Enexis: 346 euro.
Haaks op ambities Rutte III
De hoge verwijderingskosten lijken haaks te staan op de ambities van het kabinet Rutte III. Voor 2021 wil het nieuwe kabinet jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen gasvrij maken. En dat is nog maar het begin. Op termijn moeten er jaarlijks 200.000 huizen van het gasnet worden afgekoppeld om de klimaatdoelstellingen te halen. Uiterlijk in 2050 moeten alle 8 miljoen Nederlandse woningen aardgasvrij zijn. “Een rekening van honderden euro’s stimuleert niet om je woning gasloos te maken”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. “Wij pleiten er voor dat deze ‘boete’ op het verduurzamen van je woning geschrapt wordt of dat er een compensatieregeling komt voor woningbezitters die hun huis aardgasvrij maken.”
Geen maximumtarief
Het verwijderen van een gasaansluiting is exclusief voorbehouden aan netbeheerders. Woningbezitters mogen dat dus niet zelf doen of er een installatiebedrijf voor inschakelen. Netbeheerders mogen zelf vaststellen welk bedrag ze in rekening brengen voor het verwijderen van een gasaansluiting, zolang die tarieven maar niet hoger zijn dan de werkelijke kosten. Het is niet verplicht om de gasaansluiting te verwijderen als je geen gas meer gebruikt. Aan het intact laten van de aansluiting hangt echter ook een prijskaartje: woningbezitters blijven in dat geval netbeheerkosten betalen. Die bedragen gemiddeld 125 euro per jaar voor huishoudens die geen gas meer verbruiken.
Verzegelen
Het is ook mogelijk om de gasaansluiting te laten verzegelen. Daarbij blijven de meter en de leidingen gewoon in de woning, maar komt er een slot op de aansluiting. Dit is bij Stedin gratis, Liander (117 euro) en Enexis (120 euro) brengen wel kosten in rekening. Verzegelen geldt als een tijdelijke oplossing omdat de aansluiting onder druk blijft staan, wat risico op lekkage met zich meebrengt.
Nog een tegenvaller
Woningbezitters met duurzaamheidsambities worden ook op ander terrein niet aangemoedigd om te investeren in het aardgasvrij maken van hun woning. Veel energieleveranciers bieden geen voordelige energiecontracten voor consumenten die alleen stroom willen afnemen, blijkt uit een analyse van Gaslicht.com. “Je hebt dus beperkte keuze als je wilt overstappen. Het zijn vooral kleine en groene energieleveranciers die nu deze doelgroep bedienen en hun actietarieven en welkomstkortingen ook beschikbaar stellen aan eigenaren van gasloze huizen”, aldus Ben Woldring. (bron: Ver. Eigen Huis)