De tablet is krap negen jaar oud, maar maakt een stormachtige ontwikkeling door. Inmiddels zijn er honderden modellen te koop. Hoe kies je dan de goede?
Net als een pc werkt een tablet met een besturingssysteem. Apple-tablets, ofwel iPads, gebruiken iOS en bijna alle andere tablets een versie van Android. Ook het van de pc bekende Windows wordt op bepaalde tablets gebruikt, maar dat beperkt zich voornamelijk tot een aantal Microsoft-apparaten.
Qua mogelijkheden ontlopen iPads en Android-tablets in dezelfde prijsklasse elkaar tegenwoordig niet veel meer. Voor beide systemen zijn er duizenden apps te downloaden voor zo’n beetje iedere taak. Mocht er een bepaalde app alleen voor iOS of Android beschikbaar zijn, dan zijn er altijd genoeg alternatieven te vinden.
Wat betreft gebruiksgemak is de keuze tussen iOS en Android vooral een kwestie van persoonlijke smaak. De een zweert bij de iPad, de ander vindt een Android-tablet juist handiger. Daarom is het verstandig zelf eerst beide systemen even uit te proberen. In de winkel of bij een bekende.
Apple-tablets hebben als voordeel dat ze optimaal communiceren met iPhones en Apple-pc’s. Gebruik je dus al andere apparaten van Apple, dan is een iPad vaak aan te raden. Een nadeel van de iPad is dat je niet veel keuze hebt. Er is maar een beperkt aantal modellen op de markt, die bovendien vrij prijzig zijn vergeleken met Android-tablets die hetzelfde kunnen.
Voor tablets die goed betaalbaar zijn of van een laag budget, kom je al snel uit bij Android. Windows-tablets werken goed samen met Windows-pc’s, maar het aantal beschikbare apps is relatief klein vergeleken bij iOS en Android.
Het scherm
Een belangrijk onderdeel van een tablet is het scherm. Het formaat daarvan bepaalt ook automatisch het formaat van de tablet. Er zijn mini-tablets te koop met een schermformaat van 7 inch (18 cm). Dat is ook het formaat van de grootste smartphones. Een mini-tablet neem je makkelijker met je mee, eventueel in een jaszak. Het nadeel is dat ze moeilijker te bedienen en te lezen zijn dan het standaardformaat van 10 inch (25 cm). Mensen die dit nog te klein vinden, kunnen kiezen voor een 12 inch (30 cm) of 13 inch (33 cm) tablet.
Een minpunt van een groter tablet is natuurlijk wel dat hij lastiger vast te houden is. Maar dat los je tegenwoordig makkelijk op door een tabletstandaard te kopen. Let er daarbij wel goed op dat de standaard geschikt is voor jouw formaat tablet.
Ook belangrijk bij een touchscreen is de resolutie. Die geeft het aantal beeldpunten (pixels) van het scherm aan. Een resolutie van 1280 x 800 geeft bijvoorbeeld aan dat er in de hoogte 1280 en breedte 800 beeldpunten zijn. Bij ieder formaat scherm kun je kiezen uit verschillende resoluties en hoe hoger de resolutie, des te scherper het beeld. Wil je een tablet bijvoorbeeld gebruiken om veel tv te kijken of te werken met foto’s en video’s, dan is een hogere resolutie een goed idee.
Processor en geheugen
Hoe goed en snel een tablet werkt, wordt bepaald door de kracht van de processor en de grootte van het interne geheugen. Een belangrijke indicatie van de snelheid van de processor is het aantal GHz (gigahertz). Hoe hoger, des te sneller de tablet. Daarnaast geeft het aantal cores (kernen) aan hoe vlot een tablet werkt. Dual core (twee) is bijvoorbeeld langzamer dan quad core (vier) en octa core (acht). De snelheid van de processor is belangrijk voor het goed draaien van apps en afspelen van video’s.
Een groter geheugen betekent ook betere prestaties. Het geheugen in een tablet wordt niet alleen gebruikt voor het verwerken van gegevens, maar ook voor het opslaan. Een klein geheugen van 4 tot 16 GB (gigabyte) zit al snel aan zijn limiet als je uitgebreide apps draait of veel met foto’s en video’s werkt. Voor probleemloos gebruik is minimaal 16 GB nodig.
Bij Android-tablets kan het interne geheugen bijna altijd aangevuld worden met een losse geheugenkaart, die je in de ingebouwde kaartlezer steekt. iPads zijn daarentegen nogal minimalistisch uitgevoerd en hebben geen geheugenkaartslot. Die moet je dus al meteen ruim op de juiste geheugenmaat kopen.
Om ook op te letten…
De meeste tablets zijn niet echt handig om foto’s en video’s mee te schieten. Het apparaat ligt daarvoor nou eenmaal niet lekker in de hand. Toch heeft ieder tablet tegenwoordig één of twee camera’s. Die worden voornamelijk gebruikt bij beeldbellen en voor het maken van selfies voor op sociale media. De kwaliteit hoeft daarvoor niet al te hoog te zijn.
Net als bij alle andere mobiele apparaten wordt de gebruiksduur van de tablet beperkt door de accu. Als je de tablet veel nodig hebt op plekken zonder stopcontact in de buurt, neem er dan een met een extra lange accuduur. Daar kan flink verschil in zitten bij de verschillende modellen.
Conclusie
Is het belangrijk voor je om alle mogelijke apps te kunnen draaien op een scherm dat altijd goed beeld geeft? Kies dan een tablet in de hogere prijsklasse van 400 euro of meer. Apple of Android is vooral een kwestie van smaak. Voor alleen eenvoudige taken, zoals mailen en surfen, is een budgettablet van een paar honderd euro al geschikt. Windows-tablets zijn vaak van goede kwaliteit maar lijden onder het gebrek aan apps.
Vergelijkingssites
Zoek op de term tablet op deze websites en vergelijk de gevonden tablets op al hun mogelijkheden: www.kieskeurig.nl, www.vergelijk.nl, www.beslist.nl
Handige aansluitingen
Je haalt het meeste uit je tablet als je hem kunt verbinden met andere apparatuur, zoals een luidspreker of extern geheugen. Alle tablets hebben draadloze verbindingsopties, zoals wifi voor internet en bluetooth voor connecties met andere apparaten. Maar bijvoorbeeld de iPad moet voor de rest alles doen via een mini-USB-poort.
Android-tablets hebben meestal meer aansluitmogelijkheden. Handig zijn een geheugenkaartlezer, een USB-slot en een HDMI-aansluiting. USB-on-the-go is helemaal handig omdat je dan met behulp van een adapter een USB-stick in de tablet kunt steken voor extra geheugen. HDMI is erg prettig als je je tablet wilt verbinden met een videocamera of tv.
Bellen met je tablet
Hoewel een tablet natuurlijk niet echt prettig tegen je oor te houden is, kun je hem toch gebruiken als telefoon. De tablet is vooral populair bij beeldbellen met een app als Skype. Je belt dan via internet met je tablet voor je, zodat je de persoon aan de andere kant van de lijn in beeld ziet. Leuk bijvoorbeeld bij telefoneren met verre familie.
Als je vaak onderweg bent, kan mobiel bellen en internetten via 3G/4G op je tablet handig zijn. Dit werkt hetzelfde als bij een smartphone. Je neemt een abonnement bij een provider, zoals Vodafone of T-Mobile, waarbij je een maandelijks bedrag betaalt. Je krijgt dan een simkaart met een mobiel nummer.
Ook net als bij smartphones moet je er wel goed op letten dat je de maandlimiet voor bellen, sms’en of surfen niet overschrijdt. Als je een simkaart wilt gebruiken in je tablet, moet je er bij de aankoop op letten dat de tablet daarvoor een module heeft.
(bron: PLUSmagazine)