Wat is gemeenschappelijk wonen 50plus?

Gelukkig oud worden samen met anderen is een belangrijk doel voor veel mensen. Dat kan in de woongemeenschappen van senioren die we in Nederland hebben. Vaak zijn deze woonvormen door 50plussers zelf opgericht, in samenwerking met woningcorporaties, gemeenten en andere partijen. Er ontstaan ook steeds meer groepen via koopconstructies. Gemeenschappelijk wonen door senioren is daarmee een prachtig burgerinitiatief. Het past helemaal in deze tijd van zelfstandigheid en eigen regie, gecombineerd met de behoefte aan saamhorigheid.

Eigen regie

Gemeenschappelijk wonen kan verschillende voordelen opleveren:

  • zelfstandigheid: je bent langer in staat om de regie over je leven te voeren
  • contact: gezelligheid en aanspraak
  • steun: zowel van praktische als emotionele aard
  • zorg: je kunt met elkaar diensten en zorg inhuren
  • geborgenheid: je woont met gelijkgestemden om je heen
  • activiteiten: samen eten, sporten, zingen, culturele en andere uitstapjes.

Nabuurschap

In een woongemeenschap woon je, alleen of met je partner, zelfstandig met behoud van privacy. Veel woningen zijn levensloopbestendig. In en rond het gebouw zijn er ruimtes en voorzieningen die je met de andere bewoners deelt. Bijvoorbeeld een tuin, een fietsenhok of een deelauto. Dit geeft volop kansen om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.

In de ontmoetingsruimte kun je samen koffie drinken, verjaardagen vieren, vergaderen. Of het locale zangkoor of de yoga-les huisvesten, en zo een functie in de buurt vervullen. De gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen zijn in eigen beheer. Het bestuur van de woongroep houdt het overzicht, maar van alle bewoners wordt een actieve inbreng verwacht.

Dankzij de gezamenlijke activiteiten en onderlinge betrokkenheid, ontstaat een nauwe band met je medebewoners. Deze laagdrempelige nabuurschap groeit deels vanzelf; deels werk je er als groep aan door goede afspraken te maken op allerlei gebied. Belangrijk is dat je weet te geven en te nemen. Alvast een beetje in de sfeer komen? Lees de verhalen van woongemeenschap Polter 50+ in AlmereBindraban Bhawan in Den Haag en De Kamp in Bunnik.

Toekomstmuziek

Het klinkt jong, om als 50plusser al na te denken over hoe je later wilt wonen. Toch is het goed om al eens met andere ogen naar je huidige woonsituatie te kijken. Is het mogelijk je huis levensloop bestendig te maken? Zou je in de toekomst kleiner willen wonen? Gelijkvloers? Weg uit de drukke stad?

En wat is er te beleven in je eigen buurt, als je niet meer iedere dag naar je werk gaat en – nog later – minder mobiel wordt? Wie doet er boodschappen voor je als het een keertje uitkomt, en wat kun jij voor een ander betekenen? Gemeenschappelijk wonen kan hierop een antwoord zijn. Deze website wil je informeren over de dagelijkse praktijk.

Tijdig beginnen

Als je eenmaal weet wat je wilt, is de gewenste woning nog niet per se beschikbaar. Door de dubbele vergrijzing (meer senioren die steeds ouder worden) is de woningmarkt in deze categorie behoorlijk verstopt. Voor gemeenschappelijk wonen kun je je aanmelden bij een bestaande woongroep of besluiten met anderen samen te gaan bouwen. Door de groeiende populariteit zijn er echter soms lange wachtlijsten en zelf bouwen is een traject van vele jaren. Als deze woonvorm je aantrekt, moet je daarom tijdig beginnen.

Iets voor jou?

Misschien vraag je je af of gemeenschappelijk wonen bij je past. Heb je de juiste verwachtingen, en wat wordt er van jou verwacht? Doe de test en ontdek welke eigenschappen bijdragen aan een geschikte ‘match’. Zo vond Tineke een goede balans tussen ‘samen’ en een eigen invulling van haar leven. Soms werkt het anders dan je denkt: lees het verhaal van Cor, die zichzelf een einzelgänger noemt en zich prima thuis voelt in de woongemeenschap.

Sluit je aan bij de LVGO

Er gebeurt ontzettend veel in de sector wonen van en voor senioren. De LVGO maakt zich hard voor gemeenschappelijk wonen 50plus. Door lid te worden, ben je direct aangesloten. Je ontvangt onze informatie, kunt deelnemen aan informatiebijeenkomsten en steunt onze lobby binnen bijvoorbeeld landelijke overheid, gemeenten en woningcorporaties om nieuwe initiatieven te ondersteunen en bestaande woongemeenschappen te versterken.

Bron: LVGO.nl