Tweede Kamer komt op voor scheefwonende senior (4/2/2017)

De Tweede Kamer heeft grote moeite met de plannen van woonminister Stef Blok om ook scheefwonende AOW’ers toch nog wat meer huur te laten betalen.

Aanvankelijk wilde hij deze groep (67.000 gevallen) ontzien, maar dinsdag kwam hij daar plotseling op terug. Een voorstel van PvdA en CDA om de senioren alsnog uit te zonderen van de extra huurverhoging voor scheefwoners, gaat het dinsdag waarschijnlijk halen.

Scheefwoners, mensen die in een sociaal huurhuis zitten dat eigenlijk te goedkoop voor ze is, krijgen maximaal een huurverhoging van 4 procent plus inflatie.

Omdat ouderen bijvoorbeeld minder snel een hypotheek krijgen, wilde Blok ze eerst van de verhoging vrijstellen. Dinsdag bleek dat hij dit voordeel liever gunt aan gezinnen vanaf vier leden. PvdA en CDA stellen nu voor beide groepen uit de wind te houden.

Achterste benen

Barry Madlener van de PVV stond na het indienen van dit voorstel donderdag op de achterste benen omdat hij hetzelfde plan had uitgewerkt. Hij vindt het geen stijl dat PvdA en CDA het amendement op eigen houtje indienden, maar die zeggen weer dat ze al eerder bezig waren en een goede dekking hebben.

Madlener bleef boos, maar kiest voor de ouderen en zal met PvdA en CDA meestemmen. Albert de Vries van de PvdA zei na afloop dat hij niet meestemt met hetzelfde, eveneens ingediende voorstel van de PVV “omdat het niet gedekt is en we toch al niet zo graag met de PVV meestemmen.” SP en ChristenUnie willen de ouderen ook ontzien, net als de VVD als de financiering klopt.

 

Woningcorporaties

Het sparen van beide groepen scheelt de woningcorporaties 13 miljoen euro en andere verhuurders van sociale huizen 2 miljoen euro. PvdA en CDA denken dit recht te trekken met een bepaalde verrekening van woningverbeteringen, maar hoe dit uitpakt is lastig te berekenen.

Liane den Haan van ouderenbond ANBO is verheugd over de actie in de Kamer: “Minister Blok wordt hiermee gecorrigeerd en dat is maar goed ook. Want er gebeurt te weinig om het ernstige tekort aan geschikte seniorenwoningen terug te dringen.”

 

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Huurders met een inkomen van meer dan 44.360 euro kunnen per 1 juli een maximale verhoging van in totaal 4,6 procent krijgen. Dat is inclusief inflatie.

De huur voor de laagste inkomens mag met maximaal 2,1 procent stijgen. Voor de groep daartussen geldt een maximale verhoging van 2,6 procent.

Verhuurders mogen zelf bepalen of ze de maximale verhoging doorvoeren of dat ze de huren minder hard laten stijgen.