Toen aspirant omroep MAX naar een volgende omroepstatus wilde groeien, ben ik lid geworden. Ik behoorde op dat moment absoluut niet tot hun doelgroep, maar ik vond en vind een omroep voor senioren een welkome aanvulling voor ons omroepbestel. Meer nog dan een politieke partij voor senioren. In die jaren daarna heeft MAX die status ruim bewezen door mooie programma’s te maken, die ook kijkers trekken uit andere doelgroepen.
Vóór MAX waren er geen echte programma’s voor senioren. Er waren wel programma’s, waar de senioren graag naar keken, maar die niet specifiek voor senioren werden gemaakt, zoals bijvoorbeeld Lingo en Rondom 10. De laatste jaren worden er niet alleen programma’s voor, maar ook met senioren gemaakt. ‘Met 80-plussers de wereld rond’ en ‘De wereld volgens 80-jarigen’ werden beiden goed bekeken, met ‘echte’ senioren in de hoofdrol. Deze week startte SBS6 met ‘Golden boys’, waarin André Hazes oudere heren met oudere dames koppelt. In de promo wordt al duidelijk, dat seks als onderwerp niet wordt geschuwd.
Als je die senioren ziet, vraag je je af of er nog wel senioren zijn, die ‘achter de geraniums zitten’. Maar ja, als je al wat ouder bent en de benen en/of het geheugen willen niet meer en er, ondanks regelmatig bezoek van familie en vrienden, nog veel uren per dag overblijven, waarin je alleen zit, dan kan de televisie een welkome afleiding zijn. Niet voor niets kijkt de 65-plusser veel TV, gemiddeld 2 uur en 47 minuten televisie (SCP, 2016).
De publieke omroepen moeten wederom bezuinigen. Tenminste dat beweren zij. Wat blijkt? Het is geen bezuiniging, maar de publieke omroep krijgt minder opbrengsten uit reclame binnen (STER, ongeveer 62 miljoen) en de overheid weigert dat bij te leggen.
Wel logisch: als een bedrijf minder omzet genereert, dan gaan ze eerst kijken in hoeverre ze kosten kunnen besparen, zodat het resultaat minder erg daalt. Dat zou de Publieke Omroep ook moeten doen. Al die verschillende omroepen hebben allemaal eigen overhead: een eigen gebouw, allemaal een eigen directie en management etc. Als ze niet volledig willen samengaan, dan kan misschien de ene omroep samenwerken met een andere omroep en gebruik maken van één gebouw. Met een gezamenlijke kantine. Of één HR-manager die alle omroepen bedient?
Maar nee, de omroep dreigt, dat het grootste gedeelte van de inkomstenderving ten koste zal gaan van de programmering. Brandpunt Plus en Zembla moet wijken. Andere Tijden mag minder afleveringen maken. Minder eigen drama. Nog meer herhalingen in de zomer en overdag. Wat ik persoonlijk erg vreemd vind, is dat er niet gesproken wordt over Nederland 3, de jongerenzender. Die jongeren voelen zich meer thuis bij alternatieve mediavormen. Ze kijken series via Netflix, want ze geloven niet in horizontale programmering, waarbij je verplicht op een bepaald tijdstip één aflevering mag kijken en dan een week moet wachten, voordat je op hetzelfde tijdstip de volgende aflevering kan zien. Terwijl ze bij Netflix op het door hun gewenste tijdstip zoveel afleveringen kunnen kijken als zij willen. Achter elkaar. Die jongeren kijken liever via YouTube en Facebook, omdat hun content (=programmering) meer aansluit op hun leefstijl en denkbeelden.
In dat kader lijkt het me verstandiger om te stoppen met die zieltogende jongerenzender. Wat daarmee bespaard wordt kan je gebruiken voor zaken, waar ze in Hilversum wel goed in zijn. Zoals Nederlands drama, goede documentaires en actualiteitenrubrieken en een boeiend programma overdag voor de minder actieve senior!
Gerard van Daalen,