Tientallen euro’s minder in de huishoudportemonnee

Koopkrachtdalingen tot ruim 100 euro per maand.
Gemiddeld gaan we er dit jaar zo’n 40 euro per maand op achteruit, blijkt uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het Nibud. De koopkrachtcijfers variëren van min 9 tot min 116 euro per maand, maar zijn zonder loonstijging nog negatiever.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: “We zien dat grote groepen huishoudens iedere maand tientallen euro’s minder te besteden hebben. Dat is des te nijpender voor de meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen. Deze koopkrachtdaling maakt het voor hen nog veel lastiger.”

Huishoudens die hun loon niet zien stijgen, moeten rekening houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim 200 euro per maand. De grootste boosdoener is de hoge inflatie, met als belangrijkste onderdeel de sterk gestegen energieprijzen.

Nibud ziet koopkrachtdalingen tot ruim 100 euro per maand      

De belangrijkste veranderingen in 2022



De kinderbijslag wordt toch geïndexeerd, de bijstandsuitkering stijgt en prijzen stijgen naar verwachting gemiddeld 3 procent. Welke veranderingen in beleid, prijzen en lonen spelen nog meer een rol in de koopkrachtdaling van 2022? Het Nibud zet het op een rij.

De belangrijkste veranderingen in 2022 op een rij  
     
Koopkrachtverandering per huishoudtype



Welke koopkrachtverandering geldt voor een huishouden zoals het jouwe?
Vul de Koopkrachtberekenaar in en zie snel wat er in 2022 verandert in de huishoud-portemonnee. Je kunt nu bovendien zelf aangeven of je een loonstijging verwacht, zodat de cijfers beter aansluiten!

Naar de vernieuwde koopkrachtberekenaar  

Meer handige links:
Wat zijn koopkrachtplaatjes en wat kun je ermee?
Zie snel of je recht hebt op toeslagen
Bekijk hoe je er nu voor staat in vergelijking met anderen
Maak een plan om te besparen op je uitgaven
Tips om te besparen op je energierekening

Nibud-advies aan beleidsmakers
Maak het voor huishoudens die moeilijk rondkomen makkelijker om inkomensondersteuning te krijgen, zonder dat ze zich door een oerwoud van ingewikkelde regels voor diverse toeslagen en andere potjes hoeven te worstelen.
Zorg dat de inkomensondersteuning voor de energierekening snel wordt uitgekeerd, ook aan de groepen die niet direct op de radar staan, zoals ouderen en zelfstandigen.
Richt gemeentelijk beleid in met in het achterhoofd de veranderingen in de zorg van de afgelopen jaren, zodat iedereen met zorgkosten zo goed mogelijk geholpen wordt.
Maak in termijnen vooraf betalen van het verplichte eigen risico mogelijk om te voorkomen dat mensen later een bedrag ineens moeten betalen.
Breng de overbruggingsregeling voor mensen met prepensioen voldoende onder de aandacht.  

Bron: www.nibud.nl