Maak kennis met Blue: een goedkope, mensvriendelijke robot die ontworpen is om huishoudelijke taken te verrichten. Zo kan deze robot als geen ander wasgoed opvouwen en heerlijke kopjes koffie voor je zetten. En dat is eigenlijk best knap. Hoewel de meeste, al bestaande robotica bovenmenselijke (denk)kracht en precisie hebben ontwikkeld, worstelen zij nog vaak met een aantal elementaire menselijke taken. Tijd om daar eens verandering in te brengen.
De robot
Blue maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en ‘deep learning’ om menselijke taken te beheersen. Uiteindelijk hopen de onderzoekers dat Blue de ontwikkeling van robotica voor thuis zal helpen versnellen, zodat elk huishouden er misschien wel eentje zou kunnen hebben. De robot is gemaakt van duurzame, plastic onderdelen en beschikt over een krachtige motor. En dat terwijl Blue minder dan 5000 dollar kost om te produceren. De robot heeft armen die elk ongeveer zo groot zijn als die van een bodybuilder. Deze armen kunnen zich aanspannen, maar ook heel losjes hangen, en alles daartussen in.
Huishoudens
Robotica hebben van oudsher voornamelijk industriële toepassingen, waarbij robots kracht en precisie nodig hebben om elke keer herhaalde taken perfect uit te voeren. Deze robots werken het beste in gestructureerde, en voorspelbare omgevingen. Alles wat een doorsnee huishouden niet is en waar kinderen, huisdieren en vuil wasgoed over de vloer verspreid liggen. “Een van de zaken die mooi zijn aan het ontwerp, is dat we de ‘stijfheid’ van de robot kunnen aanpassen,” zegt onderzoeker David Gealy. “Als we robots naar thuisomgevingen willen verplaatsen en ze moeten presteren in deze ongestructureerde omgevingen, hebben ze die mogelijkheid nodig.”
Bewegingen
Om deze mogelijkheden tegen lage kosten te bereiken, dachten de onderzoekers goed na over welke mensgerichte taken Blue moet kunnen doen, en welke eventueel overgeslagen konden worden. Zo beheerst Blue bijvoorbeeld een breed scala aan bewegingen dankzij gewrichten die in dezelfde richtingen kunnen bewegen als een menselijke schouder, elleboog en pols. Echter mist de robot een deel van de kracht en precisie van een typische robot. “In wezen kunnen we meer halen uit een zwakkere robot,” zegt Gealy. “Een zwakkere robot is namelijk veiliger. We wilden de zwakste robot ontwerpen die nog steeds nuttige dingen kan doen.”
Momenteel bouwt het team tien robots voor thuis. Deze zullen naar geselecteerde huishoudens gaan om ze daar verder uit te proberen. Daarnaast zijn de onderzoekers van plan om ook de levensduur van de robot te bestuderen, evenals de mogelijkheid om de robot op grote schaal te produceren. Want uiteindelijk is het doel dat de robot voor iedereen beschikbaar komt.
(bron: Scientias.nl)