Je ogen . . . een waardevol bezit!

Je ogen zijn een waardevol bezit. Goed kunnen zien is belangrijk. Lief zijn voor je ogen dus ook. Met deze tips verklein je de kans op oogproblemen.

1. Neem een computerpauze
De hele dag naar een computer – of ander digitaal scherm – staren, kan je ogen niet beschadigen, maar je maakt ze wel vermoeid en droog. Als we achter de computer zitten, knipperen we minder met onze ogen: dit kan soms wel de helft schelen.

Daarom is het belangrijk om regelmatig even weg te kijken: probeer hierbij de Amerikaanse 20/20/20-regel te volgen. Kijk iedere 20 minuten, gedurende 20 seconden minstens 6 meter (20 voet) in de verte. Je kunt je ogen ook 20 seconden sluiten.

Daarnaast is het belangrijk dat je computerscherm 50 tot 70 centimeter van je afstaat, net onder ooghoogte. Zorg ook dat er geen glans of spiegeling op het scherm terecht komt. Het beeldscherm haaks ten opzichte van het raam is een goede positie.
2. Draag een zonnebril
Uv-straling is net zo schadelijk voor je ogen, als voor de huid. Het effect stapelt zich op en kan leiden tot allerlei problemen zoals staar, brandwonden op het hoornvlies en zelfs kanker op het ooglid. Daarom is het van belang om een zonnebril te dragen, zelfs op bewolkte dagen. Let erop dat je een goede zonnebril aanschaft die bescherming biedt tegen uv-a en uv-b straling.
3. Gebruik een veiligheidsbril
Bijna de helft van de ongelukken aan de ogen gebeurt thuis en niet op het werk. Daarom is het van groot belang om een veiligheidsbril te dragen als de kans bestaat dat puin gaat rondvliegen of gevaarlijke chemische stoffen gaan spetteren.
Ook bij sporten komen oogblessures veelvuldig voor. Vooral bij honkbal, basketbal en racketsporten is de kans op een ongeluk groot. Speciale sportbrillen kunnen dan uitkomst bieden.
4. Eet voor gezonde ogen
Voedingsmiddelen die de bloedcirculatie bevorderen zijn goed voor het hart, de ogen en het zicht. Citrusvruchten, groene bladgroenten en volkoren producten bijvoorbeeld. Of voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink (noten), vitamine A (wortelen), lycopeen (tomaten), luteïne (spinazie) en zeaxanthine (maïs).
5. Negeer oogproblemen niet
Heb je last van je ogen? Doe daar dan wat aan. Jeukende of rode ogen kun je kalmeren met een koud kompres, antihistamine of oogdruppels. Als je het gevoel hebt dat er zand in je ogen zit, maak ze dan goed schoon met schoon water (gekookt en daarna afgekoeld) of een zoutoplossing.
Wanneer de klachten aanhouden of erger worden, kun je beter even langsgaan bij een arts. Ook als je oogpijn hebt, last hebt van zwelling of prut of gevoelig bent voor licht is een doktersbezoek verstandig. Datzelfde geldt voor donkere vlekken en lichtflitsen voor de ogen of wazig zien.
6. Maak contactlenzen goed schoon
Een goede hygiëne is voor dragers van contactlenzen erg belangrijk. Was je handen voor je aan je ogen of lenzen komt en gebruik alleen voor de lenzen geschikte reinigingsmiddelen. Probeer ook je lenzenbakje iedere keer na gebruik schoon en droog te maken en het regelmatig te vervangen.
Draag de lenzen zelf niet langer dan de aanbevolen periode. Met je lenzen in slapen, zwemmen of je ogen schoonmaken wordt ook afgeraden.
7. Gooi oude oogmake- up weg
Vloeibare of crème-achtige oogmake-up zijn de ideale broedplaats voor bacteriën. Koop deze producten dan ook iedere drie maanden nieuw. Heb je last van een ooginfectie? Gooi dan meteen al je oogmake-up weg.
Deel je oogmake-up niet met anderen en gebruik ook geen proefverpakkingen in de winkel. Je gezicht schoonmaken is ook heel belangrijk: zowel voor als na het opmaken.
8. Laat je ogen regelmatig onderzoeken
Of je nu wel geen bril of lenzen draagt: je ogen regelmatig laten onderzoeken is geen overbodige luxe. Veelvoorkomende oogaandoeningen als glaucoom geven geen vroege waarschuwingssignalen.
9. Stop met roken
Roken verhoogt onder andere de kans op staar en maakt je ogen oncomfortabel droog. Daarnaast bouw je plaque op in je bloedvaten en verzwak je ze. Dit verhoogt niet alleen de kans op hartaandoeningen, maar kan ook het netvlies beschadigen. Gelukkig kun je door te stoppen met roken dit risico weer kleiner maken.

(bron: Gezondheidsnet)