Duurzaam elektronisch . . .

Wasmachine, televisie, computer, smartphone. Elektronica is overal in en om ons huis. Heel handig natuurlijk, maar niet altijd even duurzaam en milieuvriendelijk. Toch kan dat prima samengaan.

In de decennia na de tweede wereldoorlog was er een ware revolutie op het gebied van elektrische apparatuur. Er werden voortdurend nieuwe apparaten op de markt gebracht om het leven te vergemakkelijken en veraangenamen, en door de snel groeiende welvaart konden steeds meer mensen het zich veroorloven koelkasten, wasmachines, televisies en andere apparatuur te kopen. Alleen… in die tijd werd meer nagedacht over consumentvriendelijk dan milieuvriendelijk.

De laatste decennia is dat sterk veranderd. Niet dat alle apparaten even duurzaam en milieuvriendelijk zijn, maar u heeft in ieder geval de mogelijkheid om te kiezen voor toestellen die ook vriendelijker zijn voor de leefomgeving.

Nieuw of repareren?
Het moment om over duurzame elektronica na te gaan denken, is meestal wanneer u toe bent aan een nieuw huishoudelijk- of ander elektrisch apparaat. Dat is vaak als het oude toestel niet meer voldoet of kapot gaat.
Als het zover is, kan het geen kwaad even extra na te denken of het echt wel nodig is om iets nieuws te kopen. Defecte apparaten zijn soms nog prima te repareren door de juiste vakman. Ze kunnen dan weer jaren mee. Dat is wat minder leuk voor elektronicazaken die natuurlijk graag willen verkopen, maar bespaart wel weer de grondstoffen die nodig zijn voor het maken van een volledig nieuwe wasmachine of tv. En het scheelt ook in uw portemonnee.
Bij elektronica als computers, tablets en smartphones kunt u zich afvragen of u echt wel het nieuwste van het nieuwste nodig heeft. Kijk eerst even naar wat u er werkelijk mee doet. Voor de meeste taken is het nieuwste van het nieuwste niet nodig. Internetten en mailen kan ook prima op een ouder apparaat. Wordt een lid van de computerfamilie toch wat te traag, dan zijn er vaak mogelijkheden om met wat verbeteringen de snelheid op te voeren. Denk aan extra geheugen, een betere harde schijf of een snellere processor. Simpelweg een grote opruiming van onnodige programma’s en bestanden houden, werkt vaak ook al.
Toch nieuw
Soms ontkomt u er niet aan om een nieuw apparaat te kopen. Vroeg of laat is iets gewoon op of voldoet niet meer. Dat is een goed moment om je meteen te verdiepen in de milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van een potentiële aankoop. Er is op dat gebied nogal wat veranderd de afgelopen jaren. Bij de ontwikkeling van veel apparatuur wordt serieus gelet op milieuvriendelijke eigenschappen. Het belangrijkst daarbij is het stroomverbruik.
Om u een betere indicatie daarvan te geven is het energielabel bedacht: https://www.energielabel.nl/apparaten/. Dit geeft aan hoeveel energie een apparaat verbruikt. Het energielabel loopt van A+++ als meest zuinig tot D als minst zuinig. U vindt dit energielabel niet alleen bij veel apparaten, zoals wasmachines, koelkasten en televisies, maar u kunt er ook op zoeken op populaire vergelijkingswebsites als www.kieskeurig.nl.
Energiezuinig betekende vroeger vaak nog duurder in de aanschaf, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er zijn meer dan genoeg zeer energiezuinige apparaten te koop voor een prima prijs. Daarnaast betekent een goede energieklasse ook standaard minder stroomverbruik en dat is natuurlijk prettig voor uw portemonnee en het milieu.
Refurbished
Als u iets nieuws aan elektronica nodig heeft, hoeft u niet altijd voor nieuw te gaan. De laatste jaren is refurbished kopen erg populair geworden. In wezen is refurbished tweedehands apparatuur, maar dan met het verschil dat het opgeknapt is tot bijna nieuw. Het gaat bij refurbished meestal om computers, smartphones en tablets, maar ook andere apparatuur is in deze vorm te koop. Door gebruik te maken van refurbished apparaten bespaart u uzelf niet alleen aanzienlijk wat kosten -honderden euro’s onder de nieuwprijs is niet ongewoon- maar spaart u ook het milieu. Er worden op deze manier veel minder grondstoffen verspild. Zie ook https://www.plusonline.nl/veilig-online/refurbished-goed-en-goedkoop
Natuurlijk is uw eigen gebruikte apparatuur verkopen aan een bedrijf dat zich met refurbishing bezighoudt ook een prima idee. U verdient er wat geld mee en zorgt ervoor dat het apparaat niet voortijdig bij het afval terechtkomt. Helaas moet apparatuur die voor refurbishing in aanmerking komt wel in voldoende goede staat verkeren en niet te oud zijn.
Is dat niet het geval, dan is de apparatuur zelf verkopen via een website als Marktplaats of gratis aan een kringloopwinkel doneren nog een goede optie.
Tot slot
Als er helemaal geen eer meer te behalen is aan uw oude apparaten, dan is de elektronicabak bij het milieubrengstation van uw gemeentelijk afvalbedrijf het juiste eindpunt. De afgedankte apparatuur wordt vanaf daar op verantwoorde wijze ontdaan van gevaarlijke stoffen en de onderdelen en grondstoffen die herbruikbaar zijn worden gerecycled. Gooi in ieder geval nooit een apparaat bij het gewone restafval. Zo voorkomt u onnodige vervuiling.

(bron: Plusonline/Wit)

0