Door lagere AOW-leeftijd lopen zestigers soms duizenden euro’s mis

Het pensioenakkoord waar vakbonden, werkgevers en het kabinet in juni hun handtekening onder hebben gezet blijkt minder voordelig dan gedacht voor oudere werkenden die eerder willen stoppen met werken. Dat schrijft de Volkskrant maandag.
Afhankelijk van de leeftijd kunnen werknemers straks meer dan 10.000 euro mislopen als zij eerder stoppen met werken.
Het dagblad baseert zich onder meer op een berekening van pensioenfonds PGB. Op verzoek van de krant nam het fonds een 63-jarige werknemer als voorbeeld die bruto 50.000 euro per jaar verdient en per jaar 1,8 procent pensioen opbouwt.
De persoon had tot het voorjaar van 2023 moeten werken, maar mag door het pensioenakkoord acht maanden eerder stoppen.

Doordat zijn pensioen straks ook over die maanden wordt uitgesmeerd én de werknemer inleg misloopt, daalt zijn jaaruitkering met 860 euro bruto. Over een periode van vijftien jaar loopt diegene dan al gauw 10.000 euro mis.
Stijging AOW-leeftijd
Met het pensioenakkoord is een deal gesloten die het pensioenstelsel gaat hervormen. Tegelijkertijd wordt er op de rem getrapt wat betreft de stijgende AOW-leeftijd. De komende twee jaar stijgt deze niet verder dan 66 jaar en vier maanden, daarna gaat de leeftijd langzamer omhoog.
Werkende zestigers kunnen door de maatregel acht maanden eerder stoppen met werken, maar uit onderzoek van de krant blijkt nu dat die beslissing zijn sporen achterlaat op hun pensioen. De werknemer legt minder geld in de pensioenspaarpot, moet er langer mee door kunnen en loopt beleggingsrendement mis.
FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga zegt tegenover de Volkskrant dat er expres is gekozen voor een dergelijke constructie. “Je mag langer genieten. Daar betalen we graag voor”, aldus Elzinga.

(bron: NU.nl)