Autorijden kost geld. Maar er is geen reden om meer te betalen dan nodig. Een van de manieren om geld te besparen, is overstappen naar een autoverzekering die beter bij u past.
Aanbiedingen
Een verzekering bij uw auto is wettelijk verplicht. Maar u bent niet verplicht voor altijd bij dezelfde verzekeraar te blijven. Toch is dat wat veruit de meeste autobezitters doen. En dat is zonde, want overstappen kan u soms wel tientallen euro’s per maand schelen.
Verzekeraars komen regelmatig met interessante aanbiedingen om nieuwe klanten te lokken. Het is de moeite waard voor het automatisch verlengen van uw bestaande autoverzekering, te letten op mooie overstapdeals op tv, in kranten, magazines en op internet.
Veranderde omstandigheden
Waar de meeste autobezitters geen rekening mee houden, is dat hun eigen situatie vaak niet meer hetzelfde is als toen ze hun autoverzekering afsloten. De auto is ouder geworden, ze zijn zelf ouder geworden, ze hebben meer schadevrije jaren. Maar ook factoren als verhuizen, het jaarlijks afgelegde aantal kilometers en het inbouwen van een alarmsysteem hebben invloed op de premie.
De invloed van uw postcode kan bijvoorbeeld nogal groot zijn omdat verzekeraars naar uw woonomgeving kijken om mede de premie te bepalen. In gebieden waar meer schade te verwachten is door bijvoorbeeld autodiefstal, betaalt u meer premie. Heeft u daarentegen een goed alarm in uw auto laten zetten, dan gaat de premie juist weer omlaag.
WA en casco
Een van belangrijke factoren bij het bepalen van de hoogte van de premie en bijbehorende schadevergoeding is de dekking. Die is verdeeld in drie soorten:
Wettelijke aansprakelijkheid (WA)
Dit is de minimaal verplichte dekking voor een auto. Met een WA-verzekering is de schade die u aan een andere auto en/of bestuurder toebrengt, gedekt. Uitzonderingen zijn onder andere schade door opzet en door rijden onder invloed.
WA + beperkt casco
Bij deze verzekering zijn bepaalde vormen van schade aan uw eigen auto ook meeverzekerd. Denk bijvoorbeeld aan ruitschade en schade veroorzaakt door natuurlijke oorzaken, diefstal, inbraak en joyriding.
WA + volledig casco (allrisk)
De naam geeft al aan dat dit de meest complete verzekering is die u voor uw auto kunt afsluiten. Behalve bij de oorzaken die bij beperkt casco al genoemd zijn, is uw auto bij een allrisk verzekering ook gedekt bij schade die u zelf veroorzaakt: zoals botsingen of van de weg raken. Ook vandalisme is meeverzekerd.
Een allrisk verzekering kost u het meest, WA is het goedkoopst. De keuze van dekking is voornamelijk afhankelijk van hoe oud uw auto is. Bij een nieuwe auto kiest u voor allrisk. Bij een oudje met een lage dagwaarde is WA voldoende. Overstappen naar een andere dekking bij een ouder wordende auto, is ook manier om op uw premie te besparen.
Kilometers
Het aantal kilometers dat u per jaar rijdt, heeft vaak ook invloed op de verzekeringspremie. Bij de meeste verzekeringen werkt dat nogal ongenuanceerd. Er is gewoonlijk een grens van zoveel kilometer per jaar. Zit u daarboven dan betaalt u bijvoorbeeld 45 euro per maand. Zit u eronder, dan kost het u 35 euro. Leuk natuurlijk, maar u betaalt altijd nog wel een vast bedrag, of u nou 100 of 500 kilometer per maand rijdt.
Er zijn heel wat mensen die bijvoorbeeld na hun pensioen een stuk minder met hun auto rijden of mensen die een tweede auto hebben die alleen voor korte ritjes wordt gebruikt. In die gevallen kan een verzekering die echt afrekent per gereden kilometers voordelig uitpakken. Dit type verzekering is te vergelijken met een prepaid telefoonabonnement. U koopt dan bijvoorbeeld verzekeringsdekking voor 1000 kilometer met een bepaald premiebedrag. Het aantal kilometer dat u rijdt wordt bijgehouden met een kastje in uw auto.
Tot slot
Hoewel overstappen naar een andere autoverzekering u aardig wat geld kan besparen, is het wel belangrijk om altijd eerst goed de voorwaarden door te lezen. Minder gunstige voorwaarden of een hoger eigen risico zijn soms van invloed op de premie. Daarnaast is het ook belangrijk dat u de vergoeding krijgt die u wilt als het toch een keertje misgaat met uw auto.
(bron: Geld & Recht)