Met z’n allen cashen of met z’n allen onder water: de Nederlandse woningmarkt heeft last van hoge pieken en diepe dalen. Dat is niet goed, vindt de baas van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Hij legde gisteren in een speech bij vastgoedadviseur Capital Value uit wat er – volgens hem – mis is met onze woningmarkt.
De Nederlandse economie is te afhankelijk van de woningmarkt, stelt Knot in zijn speech. Om maar een voorbeeld te noemen: zijn collega’s hebben berekend dat de groei van de consumptie in 2013 voor – hou je vast – 60 procent werd bepaald door het herstel van de huizenmarkt.
Dat klinkt misschien prima in goede tijden, maar, zegt Knot: “U moet wel bedenken dat dit effect twee kanten op werkt: in mindere tijden zorgt diezelfde huizenmarkt ervoor dat bij ons het dal extra diep is.”
Kortom, onze economie is een beetje gegijzeld door de woningmarkt. Knot geeft daar drie verklaringen voor:
Reden 1: We mogen veel te veel lenen.
Reden 2: Er zijn te weinig woningen in de vrije huursector.
Reden 3: Er wordt te weinig bijgebouwd (door perverse prikkels).
‘Gemeenten en ontwikkelaars hebben belang bij schaarste’
Vorige week werd dit ook al besproken in het RTL Z-programma Z zoomt uit. Hoogleraar Peter Boelhouwer legde uit dat gemeenten en projectontwikkelaars belang hebben bij schaarste op de woningmarkt. Soms levert vertragen (minder – snel – bouwen) namelijk meer geld op. En dat allemaal ten koste van de woningzoeker.
(bron: RTL Z)