Na een eerder uitgestelde lancering op zaterdag, moet nu zondag de lancering van een NASA-ruimtesonde naar de zon plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de Parker Solar Probe dwars door de zonneatmosfeer, de zogeheten corona, gaat vliegen. Niet eerder is een ruimtevaartuig zo dicht bij de zon gekomen. Wat is het doel van de lancering?
Een eerdere poging mislukte, door een nog onbekend probleem. Maar zondag gaat NASA tussen 9.33 en 10.33 uur Nederlandse tijd een nieuwe poging doen om de Parker Probe te lanceren vanaf Cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida.
De Parker Solar Probe zal de zwaartekracht van Venus gebruiken als hij zeven keer voorbij de zon vliegt in zeven jaar, om zo dichter bij de zon te komen, in een steeds plattere elliptische baan. Het ruimtevaartuig zal door de atmosfeer van de zon reizen en tot op 6,1 miljoen kilometer van de zon komen. Dit is zeven keer dichterbij dan elk ander ruimtevaartuig tot nu toe is gekomen.
Om de nabijheid in perspectief te plaatsen: de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon is ongeveer 150 miljoen kilometer. De eerstvolgende ster ligt vanaf de aarde gerekend vier lichtjaren verder. Dat is zo’n 38 biljoen kilometer, wat betekent dat de zon de enige ster is die voor ons te onderzoeken is. Het ruimtevaartuig zal in november voor het eerst de zon passeren.
Het hoofddoel van de sonde is om meer informatie in te winnen over de zogeheten zonnewind, de grote hoeveelheid geladen deeltjes die de ruimte in worden gezonden door de zon. Deze informatie wordt uit de zonneatmosfeer gehaald.
Meer kennis over de zonnewind is belangrijk, omdat het verschijnsel invloed heeft op aarde en ruimteweer. “De zon straalt niet alleen licht uit, maar ook deeltjes”, legt hoogleraar Floris van der Tak van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) uit. “Deze reizen met een snelheid van een paar honderd kilometer per seconde en doen er ongeveer drie dagen over om hier te komen.”
(bron: NU.nl)