Het is kersentijd! In de zomermaanden zijn Hollandse kersen volop verkrijgbaar bij de kersentelers en supermarkt. Ben jij dol kersen? Goed nieuws, ze zijn niet alleen lekker maar ook nog eens gezond.
Kersen bevatten veel vitamine A en C en het mineraal kalium. Dit mineraal werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen. Ook zorgt kalium er – samen met natrium – voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.
Daarnaast zit er ook bètacaroteen in kersen. Bètacaroteen is een provitamine A en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Hierdoor is het belangrijk voor de weerstand en het gezichtsvermogen, maar draagt het ook bij aan gezonde botten, tanden en huid en de groei.
Weinig calorieën
Ook mensen die op dieet zijn, kunnen met een gerust hart een schaaltje kersen eten. Vaak wordt gedacht dat je dik wordt van fruit, maar kersen bevatten weinig calorieën. Een bakje met 200 gram kersen bevat zo’n 108 kilocalorieën. Verantwoord als tussendoortje dus!
Kopen en bewaren
Kersen zijn een zomerfruit. Vaak zijn ze al in juni verkrijgbaar, maar in juli en augustus zijn ze op hun lekkerst. Voor de smaak kun je ze het beste onafgedekt bewaren op een koele plaats. Ze zijn dan zo’n één tot twee dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze wat langer bewaren, ongeveer drie tot vijf dagen.
Wassen
Was kersen altijd goed onder stromend water voordat je ze eet. Net als op al het fruit kunnen er schadelijke bacteriën of virussen op kersen voorkomen.
Kersenpit
Eet de kersen op zonder pit. In de pitten van kersen kan blauwzuur voorkomen. Dat is een ander woord voor cyanide. Deze giftige stof komt vrij als je een pit fijnkauwt of vermaalt. Het advies is dan ook om geen pitten van kersen door te slikken. Maar mocht het een keer per ongeluk gebeuren, dan kan dat niet gelijk kwaad.
Voor het maken van jam, compote of gebak moet je ook eerst de kersen ontpitten. (bron: PlusOnline)