De directeur van Havenbedrijf Rotterdam, Allard Castelein, vindt dat Nederland te weinig doet om zich voor te bereiden op de gevolgen van de Brexit.
“Ik proef niet de urgentie bij de overheid en het bedrijfsleven om de Brexit-scenario’s aan te pakken”, zei Castelein onlangs tijdens de Europaconferentie van het CDA.
Om de slechte voorbereiding te benadrukken, verwijst Castelein naar de Millenniumbug, het computerprobleem dat tijdens de eeuwwisseling voor veel problemen zou gaan zorgen. Volgens Castelein was men toen goed voorbereid, waardoor het probleem goed opgevangen kon worden. Bij de Brexit is dit tot dusver niet het geval, concludeert hij.
De baas van de Rotterdamse haven wil daarom in november een proef houden waarin het slechtste Brexit-scenario wordt nagespeeld in de Rotterdamse haven. In de proef zal onder meer gewerkt worden met het extra papierwerk dat bij een douane komt kijken.
Meer douaniers
Eind vorig jaar concludeerde adviesbureau KPMG dat er ongeveer 35.000 Nederlandse bedrijven zijn die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk en nooit eerder te maken hebben gehad met douaneformaliteiten.
Staatssecretaris van Financiën Menno Snel meldde in februari dat het aantal douaniers wordt uitgebreid met 750 tot 930 werknemers. Nu werken er ongeveer 4.600 mensen bij de douane, dus het zou gaan om een toename van bijna 20 procent.
Keijzer
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, ook aanwezig tijdens de conferentie, benadrukt vooral de kansen die de Brexit oplevert voor Nederland. Ze wijst op het EU-medicijnagentschap dat vanuit Londen naar Amsterdam verhuist.
Maar volgens Castelein biedt Brexit bijzonder weinig kansen. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaan er volgens hem onder de streep allemaal op achteruit.
Een verminderde relatie met het Verenigd Koninkrijk heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie, zegt de CEO van Havenbedrijf Rotterdam.
“Rond de 8 procent van het Nederlandse handelsvolume gaat naar het Verenigd Koninkrijk, de helft hiervan staat op het spel.” Daarbij publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder in juni dat de handel met het VK goed is voor ruim 3 procent van het bbp.
Bankenautoriteit
Niet alleen in Nederland zijn er problemen met de voorbereiding op de Brexit. De Europese Bankenautoriteit (EBA) zei maandag dat banken haast moeten maken met hun Brexit-voorbereidingen.
Voorzitter Andrea Enria laat weten dat bedrijven er niet vanuit moeten gaan dat ze hun huidige beleid voort kunnen zetten en dat ze meer personeel nodig hebben na 2019. (bron: NU.nl)