Fossiele kies zorgt voor . . . raadsel!

Een paleontologische vondst in het Duitse plaatsje Eppelsheim zet de geschiedenis op zijn kop. Daar, in een oud rivierbed van de Rijn is een 10 miljoen jaar oude menselijke kies gevonden. Het ding is in uitstekende staat, het ziet er bijna uit als nieuw. Maar dateringen tonen aan dat het wel degelijk oeroud is. En dat kan niet, volgens alle gangbare theorieën.
De tand werd gevonden bij opgravingen door het Naturhistorisches Museum Mainz. Ze zagen in de modder een bruine kiezel liggen die er anders uitzag dan alle andere. Bij nadere inspectie bleek het om een kies te gaan, die door de tijd bruin is uitgeslagen. De voormalige eigenaar was zonder enige twijfel een mensachtige, die tien miljoen jaar geleden over de aarde zwierf. Maar wat deed deze voorouder van ons allemaal in Duitsland?
Soortgelijke kiezen worden af en toe gevonden in oostelijk Afrika en zijn maximaal 5 miljoen jaar oud. Op basis van deze vondsten hebben oudheidkundigen de theorie geformuleerd dat de mensheid in het huidige Tanzania is ontstaan en in de loop van miljoenen jaren naar het noorden en oosten is getrokken. Ondertussen evolueerde de mens verder tot de huidige vorm.
Maar deze kies zet dat op losse schroeven. Vijf miljoen jaar eerder liep er dus al een mensachtige rond in het huidige Duitsland. Hoe dat kan, is een raadsel. Er is binnen de theorie zoals die nu staat geen enkele manier waarop dit mogelijk zou moeten zijn, zowel in de tijd als geografisch. De enige logische conclusie moet dus ook zijn dat de theorie niet klopt.
Maar een nieuwe theorie is er nog niet. Heeft een tak van de mensheid zich sneller ontwikkeld? Heeft de ontwikkeling op een andere plek dan Afrika plaatsgevonden? Dat moeten paleontologen nu gaan uitzoeken. Er zijn de laatste tijd meer oude kiezen gevonden in Europa. Dat wordt dus een interessante klus. (bron: FAQT)

0