Een mooie tribal, of misschien mysterieuze Chinese tekens? Steeds meer mensen vinden het nodig om hun lichaam op te sieren met een tatoeage. Misschien willen ze daar nog eens over nadenken nu blijkt dat verfdeeltjes van de inkt door het hele lichaam gaan zwerven. Die ontdekking is gedaan door de Europese onderzoeksfaciliteit ESRF in Grenoble (Frankrijk). Daar werken wetenschappers met zeer sterke en precieze röntgenapparatuur.
De meeste inkt blijft op de plek zitten waar de tatoeagenaald het achterlaat, tussen de opper- en de lederhuid. Maar piepkleine deeltjes gaan in de loop van de tijd door het lichaam aan de wandel, ontdekte de ESRF. Dat kan een probleem zijn, want veel kleurstoffen in de inkt bevatten kobalt, chroom, mangaan en nikkel. Die stoffen zijn ook de reden dat sommige mensen ernstige allergische reacties hebben op een tatoeage.
Veel van deze wandelende nanodeeltjes komen uiteindelijk in de lymfeklieren terecht, een belangrijk onderdeel van het menselijke immuunsysteem. Daar kunnen zich zelfs zoveel kleurstoffen ophopen (vooral bij mensen die veel tatoeages hebben) dat dit orgaan de meest voorkomende kleur van de tatoeage aanneemt. Chirurgen vinden al een tijd blauwe, paarse en rode lymfeklieren tijdens operaties en lijkschouwingen.
Wat precies de gevolgen zijn van deze zwervende nanodeeltjes, weten de onderzoekers nog niet. Wel dat ze onderdelen van tatoeages overal in het lichaam tegenkwamen (zie foto). In een vervolgonderzoek willen ze vaststellen wat de effecten op lange termijn zijn. Daarbij zullen vooral de zware metalen in de inkt worden onderzocht, aangezien die het grootste gezondheidsrisico vormen.
Of het mensen zal tegenhouden om ook een tatoeage te nemen, is twijfelachtig. Het versieren van de huid met inkt is al minstens 5000 jaar oud, weten we dankzij onderzoek op mummies. De huidige rage begon anderhalve eeuw geleden, toen reizigers naar de Stille Oceaan mannen met gezichtstatoeages tegenkwamen. Ons woord tatoeage komt van het Tahitiaanse ’tattua’, wat ‘vlek’ betekent. (bron: Faqt)