Het Nationaal Mantelzorgonderzoek is een jaarlijks terugkerend onderzoek en een initiatief van Senior Service, de oudste en grootste organisatie op het gebied van mantelzorgondersteuning, en Fello, de familieagenda-app voor mantelzorgers. Dit jaar deden 1577 mantelzorgers mee aan het onderzoek met leeftijden variërend tussen de 62 en 97 jaar oud.
In Nederland zorgen zo’n 4 miljoen mensen voor zieke familieleden of vrienden. Door middel van 48 vragen over hun identiteit, de zorg die zij geven, de impact die het heeft op hun leven en hun verwachtingen voor de toekomst, worden deze mantelzorgers in kaart gebracht.
Doel onderzoek
Het Nationaal Mantelzorgonderzoek tracht elk jaar in kaart brengen hoe de gemiddelde mantelzorger er in Nederland voorstaat. Met de resultaten kunnen senioren, mantelzorgers, overheidsinstanties, thuiszorgorganisaties, casemanagers, praktijkondersteuners, bewindvoerders, mentoren, mantelzorgmakelaars, zorginstellingen en alle andere belangrijke zorgdisciplines een eigen analyse maken en conclusies trekken. Senior Service hoopt dat hiermee de positie van mantelzorgers zal verbeteren.
Resultaten 2021
Zes op de tien mantelzorgers verwachten de komende jaren meer hulp nodig te hebben bij hun mantelzorgtaken. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan niet op de hoogte te zijn van ondersteuningsmogelijkheden vanuit de overheid en zorgverzekeraars. Dit is niet geheel nieuw: meerdere onderzoeken hebben dit in het verleden al aangetoond.Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan bereid zijn te betalen voor extra hulp.
Opvallende resultaten voor u op een rijtje:
- Voor een derde van de ondervraagden is mantelzorg een dagelijkse taak en 82% meent voor de rest van het leven te moeten blijven mantelzorgen.
- Een kwart van de ondervraagden moet ruim 10 kilometer reizen.
- Ongeveer 66% van de respondenten verleent mantelzorg bij een naaste thuis en bijna 7% van de hulpbehoevenden woont bij de mantelzorger in huis.
- Meer dan 60% van de hulpbehoevenden heeft lichamelijke klachten (somatiek), bijna heeft 35% mentale klachten, meer dan 30% is eenzaam en ruim 28% heeft een (beginnende) vorm van dementie.
- 75% tot 80% van de mantelzorg bestaat uit gezelschap, boodschappen doen of administratie, 16 – 28% valt onder Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Denk aan verzorging zoals: helpen met wassen en aankleden, toezicht op inname medicatie.
- Meer dan 7% van de ondervraagden waakt in de nachten en ruim 15% ondersteunt bij het opstaan en naar bed gaan.
- Iets meer dan de helft van de naasten van mantelzorgers krijgt al thuiszorg.
- Meer dan een kwart van de ondervraagden vindt het een taboe om te vragen naar ondersteuning.
- Bijna 60% verwacht meer ondersteuning te moeten verlenen met het stijgen van de leeftijd en om de zorg thuis voor te kunnen zetten.
- Ruim 45% verwacht geen overname van mantelzorgtaken door domotica, zoals: het slimme pillendoosje of de observatiecamera.
- De overheid krijgt een 3,9 voor de omgang met mantelzorgers.
- Een derde van de mantelzorgers zegt dat mantelzorg tijdens de coronacrisis intensiever is geworden.
- 37% is gepensioneerd, 24% werkt parttime, 11% heeft een fulltime dienstverband en 9% is zelfstandig ondernemer.
Bekijkhier het persbericht en download alle resultaten van het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2021.
Contact
Uw inhoudelijke vragen over het onderzoek kunt u richten aan media@seniorservice.nl, voor PR kunt u contact opnemen met Koolhoven en Partners via 085-4017175 of seniorservice@koolhovenenpartners.nl.Deel dit artikel via: