Funderingslabel voor woningen

Vanaf juli 2021 krijgen alle huizen bij verkoop een funderingslabel. Het label is een initiatief van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) en stelt het risico op verzakkingen vast. Een goede ontwikkeling, vinden wij, maar het label moet eerst goed worden getest.  

Momenteel is al een indicatief funderingslabel op te vragen op de website van het KCAF. Veel verontruste leden namen hierover contact met ons op. Na het invullen van de funderingstool schrokken veel mensen van de uitkomst en de hoge bedragen voor het herstel van de fundering van hun woning. Ook zeggen veel mensen dat het type fundering van hun huis niet klopt. Naar aanleiding hiervan hebben wij contact opgenomen met het KCAF. 

Herstelbedragen niet meer getoond   

De eerder op de website getoonde herstelbedragen, die een compleet nieuwe fundering betreffen en soms oplopen tot honderdduizenden euro’s, wekten de indruk dat die voor elke woning nauwkeurig zijn bepaald. Omdat dit niet zo is, toont het KCAF deze informatie niet meer. Als er problemen zijn met de fundering van jouw woning kan de schade pas na onderzoek door een deskundige worden vastgesteld. Nadat duidelijk is welke maatregelen en werkzaamheden noodzakelijk zijn voor herstel of versterking van de fundering kan een kostenbegroting worden gemaakt.  

Op dit moment zijn nog niet in alle gemeenten de benodigde gegevens beschikbaar om een goede inschatting te kunnen maken van funderingsrisico’s. Als je een label hebt opgevraagd en meent dat de funderingsinformatie van je woning op de KCAF-website niet juist is, dan kun je dat via het contactformulier melden. Je krijgt dan persoonlijk antwoord van het KCAF. 

Funderingslabel A t/m E 

Het funderingslabel komt tot stand door pandgegevens en informatie over ondergrond en grondwater te combineren. Het KCAF ontwikkelde hiervoor een model. Funderingslabel A staat voor het minste risico op verzakking, label E voor het meeste risico. Deze kwalificatie wordt opgenomen in het taxatierapport dat de koper van een woning laat maken.  
 
Een huiseigenaar die zijn woning verkoopt, hoeft zelf geen funderingslabel aan te vragen, zoals dat bij een energielabel wel het geval is. Ook is de huiseigenaar niet verplicht om specialistisch onderzoek te laten uitvoeren. Dat kan wel verstandig zijn als er indicaties zijn dat de fundering gebreken vertoont.  
 
Volgens schattingen van het KCAF lopen ongeveer een miljoen woningen op termijn risico op funderingsschade. Die schade kan niet worden verhaald op het waterschap, de gemeente of de verzekeraar.  

Alert op risico’s  

Als vereniging zijn wij voorstander van zoveel mogelijk duidelijkheid over de kwaliteit en bouwtechnische staat van een woning die te koop wordt aangeboden. Wij vinden daarom de nieuwe informatie over funderingen een goede ontwikkeling. ‘Het vertelt de koper meer over een belangrijk onderdeel van het huis dat hij niet kan zien’, zegt John Kersemakers, bouwkundig specialist bij de vereniging. ‘Het funderingslabel maakt de huidige en nieuwe eigenaar duidelijk op welke risico’s zij alert moeten zijn.’ 

Label wordt onderdeel taxatierapport 

Het funderingslabel maakt vanaf juli 2021 deel uit van een taxatierapport. De taxateur maakt voor zijn rapport gebruik van openbare bronnen, van informatie van de eigenaar (de verkoper) en natuurlijk van zijn eigen expertise. Hij wijst de koper in zijn rapport op de mogelijke financiële gevolgen van funderingsherstel.  

Laat specialistisch onderzoek uitvoeren 

Taxateurs kunnen alleen op basis van algemene informatie en hun eigen deskundigheid een risico-inschatting geven. Daarom adviseren wij om specialistisch onderzoek te laten uitvoeren voor de koop van een woning met een fundering op houten palen met een hoog risico. Kersemakers: ‘Zijn er twijfels over de kwaliteit, ontbreekt belangrijke informatie of weigert de eigenaar specialistisch onderzoek? Wees dan terughoudend, houd ruime reserves aan of zie van de koop af.’ 
 
Als vereniging overleggen wij met het KCAF over mogelijkheden om huiseigenaren met funderingsproblemen te helpen, waaronder het Fonds Duurzaam Funderingsherstel

Bron: Vereniging Eigen Huis