Ondanks een akkoord over een nieuw pensioenstelsel, blijft de kans bestaan dat er volgend jaar alsnog miljoenen gepensioneerden gekort worden.
Dat schrijft onder meer RTL Nieuws naar aanleiding van de nieuwste kwartaalcijfers van grote pensioenfondsen. Uit deze cijfers blijft hoe de fondsen ervoor staan aan de hand van de dekkingsgraad. Dat is de verhouding tussen de verwachte verplichtingen en het vermogen. Is de dekkingsgraad 100 procent dan zit er voor iedere euro die het fonds verwacht uit te moeten geven ook 1 euro in de kas. Is de dekkingsgraad 90 procent dan komen de pensioenfondsen in principe geld tekort en moet het mes in de pensioenen: gepensioneerden worden dan ‘gekort’ en krijgen minder geld.
Door het pensioenakkoord hebben de fondsen meer ruimte gekregen van minister Koolmees: ‘gezien de uitzonderlijke economische omstandigheden’. Dat betekent dat een dekkingsgraad van 90 procent in principe genoeg is. Daarbij wordt gekeken naar de dekkingsgraad op 31 december 2020.
Dat geeft de fondsen nog een half jaar de tijd om verder te herstellen van de eerste klappen van de coronacrisis. De kwartaalrapportage van deze fondsen is een goede graadmeter om te zien hoe ze ervoor staan en dat valt tegen.
ABP, het grootste fonds voor ambtenaren, had per eind juni voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen slechts zo’n 85 cent in kas. PFZW voor zorgpersoneel heeft een dekkingsgraad van 86 cent. PMT, het fonds voor metaal komt niet verder dan 89 procent. Deze drie fondsen zijn verantwoordelijk voor de pensioenen van miljoenen Nederlanders en als de dekkingsgraad zo blijft tot het eind van het jaar, zit er niets anders op dan alsnog te korten.
Of er gekort gaat worden en hoe hoog die kortingen dan zijn, is nog niet duidelijk. Dat hangt onder meer af van de beurs en het beleggingsbeleid en verschilt dus per fonds.
Bron: Plus Online