In december 2019 tikte ik de 60 jaar aan. Toen ik ’s morgens vroeg op mijn werk kwam, hingen er slingers en posters met daarop ‘Erelid in de club van Oldtimers’. Leuk, dat er aandacht aan mijn verjaardag is besteed, maar dat ‘Oldtimer’-gevoel heb ik helemaal niet. Het gaf me een gevoel alsof ik in een club terecht was gekomen, die er niet meer zo toe doet. En dat voelt niet prettig.
Aan de andere kant is met het bereiken van deze leeftijd het aftellen begonnen. Dan wordt met enige regelmaat je de vraag gesteld: ‘Hoe lang moet je nog?’. Volgens de website heb ik ‘nog zeven jaar te gaan’, maar stilzitten is niets voor mij. Mijn vrouw is een stuk jonger en heeft nog wat arbeidsjaren voor de boeg, dus dingen samen gaan doen is er nog niet bij. Als het mogelijk is om een aantal uren per week te blijven werken, dan zal ik daar zeker gebruik van maken. Dat doorwerken is goed voor het brein. Margriet Sitskoorn heeft een boek geschreven, ‘het 50+ brein’. Volgens haar halen we meer uit ons brein, naarmate we ouder worden.
‘Ook al zijn de hersenen van 50-plussers minder alert en flexibel dan die van 20-jarigen, ze zijn wel nog goed in andere dingen. In juister oordelen over mensen en situaties bijvoorbeeld, in het beter inschatten van informatie, in het zich niet laten afleiden, in sneller problemen oplossen. Ook dát zijn belangrijke vaardigheden, zeker in deze tijden waarin we overspoeld worden door digitale informatie’. Het lijkt me goed, dat werkgevers bovenstaande in de oren knopen, mocht een 50-plusser bij hen solliciteren.
Voor u als senior heeft de schrijfster nog een drietal simpele tips om het brein fit te houden: 1. Doe nieuwe dingen: door nieuwe dingen te doen, ontstaan nieuwe uitlopers van hersencellen en verbindingen tussen je hersencellen. 2. Trek de natuur in: Ook een korte tijd in de natuur zorgt ervoor dat je geheugen en stemming verbeteren, creativiteit toeneemt en stress vermindert. 3. Beweeg: Beweging ‘smeert’ het brein met extra bloed en zuurstof én gaat krimp van hersengebieden tegen.
Gerard van Daalen