De vijf slechtste dieetvormen op een rij:
1. Eén productgroep
Diëten die zich concentreren op slechts een paar voedingsproducten of voedselgroepen. Denk bijvoorbeeld aan het koolsoep- of grapefruitdieet. Hoe lang houdt u een dergelijk dieet vol? Alleen koolsoep eten is zeer eenzijdig.
Bij sommige diëten eet u maandag tot en met vrijdag hetzelfde, maar in het weekend mag u helemaal ‘los’. Trap er niet in, een dergelijke ‘beloning’ werkt juist averechts.
2. Detoxdiëten
Detoxen oftewel ontgiftingsdiëten zijn gericht op lichaamsreiniging, leverreiniging, darmspoeling en hormooninjecties. Wetenschappers zijn van mening dat deze diëten pure nonsens zijn. Elk menselijk lichaam heeft namelijk organen, zoals de lever en nieren, en een immuunsysteem die zichzelf ontgiften. Spoelingen en reinigingen zijn daarom volstrekt overbodig.
3. Magisch voedsel
Diëten met ‘magisch’ voedsel of ingrediënten (zoals supplementen, groene thee of appelazijn). Helaas bestaan er geen ‘magische’ middelen. U valt niet af met een hoeveelheid supplementen, enzymen of drankjes.
4. Crashdiëten
Vasten en diëten met zeer weinig calorieën. Vasten is al eeuwenlang een culturele en religieuze traditie. Prima om dat een dag of twee te doen. Maar vasten om gewicht te verliezen, werkt contraproductief.
Neemt u te weinig calorieën, dan denkt uw lichaam dat er een tekort aan voedsel is en past het metabolisme zich hierop aan. Gaat daarna weer ‘normaal’ eten, dan past uw lichaam zich niet nog eens aan.
U heeft zelfs minder calorieën nodig dan voorheen. Dit is het zogenaamde jojo-effect. Met vasten verliest u een combinatie van vet, vocht en spiermassa, maar de pondjes die er daarna weer aankomen, zullen voornamelijk uit vet bestaan.
5. ‘Geheime’ diëten
Diëten die te mooi klinken om waar te zijn. Sommige diëten beweren dat ze een ‘geheim’ hebben, zetten zich af tegen de mening van gerespecteerde gezondheidsautoriteiten of beweren juist het tegenovergestelde van wat wetenschappers zeggen. Deze diëten zijn verdacht.
Géén dieet
Wetenschappers beweren dat het beste dieet géén dieet is. Door gewoon gezond te eten, kunt u ook afvallen. Richt u zich op strategieën die uw hongergevoel verminderen bij minder calorieën. Eet bijvoorbeeld meer fruit, volle graanproducten en magere eiwitten.
(bron: PlusOnline)